Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Sarbatoarea Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Pe 29 august, ziua praznuirii trecerii Sfantului Ioan Botezatorul la cele vesnice, nu se face nici o dezlegare la mancare de dulce. Este o zi de intristare si de post pentru a ne descoperi ca lacomia si betia, patimile care l-au facut pe Irod sa porunceasca moartea lui Irod, pot duce si la moartea noastra.
 

Exista persoane care au sustinut ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.
 

Biserica il cinsteste in mod deosebit pe Sfantul Ioan Botezatorul. In calendarul bisericesc avem patru sarbatori inchinate Sfantului Ioan Botezatorul: 24 septembrie - Zamislirea Sfantului Ioan, 7 ianuarie - soborul Sfantului Ioan, 24 iunie - nasterea Sfantului Ioan si 29 august - Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.
 

Evanghelia de la sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul
 

In vremea aceea a auzit Irod imparatul vestea despre Iisus, caci numele lui Iisus ajunsese cunoscut si zicea ca Ioan Botezatorul s-a sculat din morti si de aceea puterile lucreaza in el. Altii insa ziceau ca este Ilie, iar altii ziceau ca este prooroc, ca unul din prooroci. Dar auzind Irod, a zis: acesta este Ioan caruia eu am pus sa i se taie capul; el s-a sculat din morti. Caci Irod trimitand, prinsese pe Ioan si-l legase in temnita, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip fratele sau, pe care o luase de sotie. Insa Ioan ii zicea lui Irod: nu-ti este ingaduit sa ai de nevasta pe femeia fratelui tau. De aceea Irodiada il pizmuia si voia sa-l omoare, dar nu putea pentru ca Irod se temea de Ioan, stiindu-l om drept si sfant, si il ocrotea; si cand il asculta sta mult pe ganduri si era bucuros sa-l asculte. Dar s-a ivit o zi cu bun prilej: cand Irod de ziua sa de nastere, facea ospat dregatorilor si capeteniilor ostirii si fruntasilor din Galileea. Atunci fata Irodiadei intrand si jucand, a placut lui Irod si celor care sedeau cu el la ospat. Iar imparatul a zis fetei: cere de la mine orice voiesti, si-ti voi da. Si s-a jurat fetei zicand: orice vei cere de la mine voi da tie, pana la jumatate din imparatia mea. Iar ea iesind a intrebat pe mama sa: ce sa cer? Iar Irodiada a zis: capul lui Ioan Botezatorul. Atunci, indata a intrat grabita la imparat si i-a cerut, zicand: vreau sa-mi dai numaidecat pe tipsie capul lui Ioan Botezatorul. Si imparatul s-a intristat adanc, dar din pricina juramantului si din pricina celor care sedeau impreuna cu el la ospat nu a vrut sa-i nesocoteasca cererea. Si trimitand indata pe paznicul temnitei, imparatul a poruncit sa aduca capul lui Ioan. Iar acela mergand; i-a taiat capul in temnita, l-a adus pe tipsie si l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Cand au aflat ucenicii lui, au venit, au luat trupul lui Ioan si l-au pus in mormant. Iar apostolii s-au adunat la Iisus si I-au spus toate cate au facut si cate au invatat pe oameni. (Mc. 6, 14-30)

Predica la Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - Parintele Calciu Dumitreasa