Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

 

Acest mare mucenic a trait in a doua jumatate a sec. al III-lea, in cetatea Thesalonicului din Grecia, in timpul imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu. 
 
Dimitrie se naste din parinti alesi - tatal era conducator al provinciei Iliria iar mama sa era o buna crestina, care a transmis fiului ei evlavia si dragostea de cele sfinte. Tatal il va instrui in viata militara, mama in vietuirea crestina. Dimitrie s-a dovedit ascultator fata de amandoi: a ajuns un tanar intelept, un model pentru multi tineri din vremea sa pentru calitatile sufletesti cu care isi impodobise viata - un crestin desavarsit. Dimitrie va imbratisa cariera militara, bucurandu-se de aprecierea tuturor, inclusiv a imparatului care, dupa moartea tatalui sau, pe cand tanarul Dimitrie avea numai 20 de ani,  il va numi general peste provincia Iliria.
 
Imparatii Diocletian si Maximian erau pagani si poruncisera crunte persecutii pentru toti crestinii. Aceste porunci veneau in conflict cu simtamintele religioase ale lui Dimitrie, care a inceput sa-L propovaduiasca pe Hristos pe fata.
 
Auzind acestea, imparatul Maximian il cheama la el pe Dimitrie si-l intreaba daca este crestin; la raspunsul sau afirmativ, il sfatuieste sa se lepede de Hristos, sa i se inchine lui si sa aduca jertfe idolilor si zeilor pagani, caci in caz contrar il va ucide. Dimitrie refuza categoric acest lucru,  zicand: “Cinstesc pe imparatul, dar pe Hristos mai mult!” Auzind aceasta marturisire, imparatul s-a maniat cumplit pe Dimitrie, poruncind sa fie aruncat in temnita.
 
Pentru a-i infricosa pana si pe cei mai curajosi dintre crestini, imparatul a organizat un spectacol sangeros in mijlocul Tesalonicului, punandu-i pe crestinii pe care ii prinsese sa se lupte cu un soldat fioros pe nume Lie, un om de statura lui Goliat din Biblie. Astfel, multi crestini au fost macelariti de crudul soldat.
 
Un tanar crestin, pe nume Nestor, nemaiputand rabda uciderea crestinilor, s-a dus in temnita la Sfantul Dimitrie cerandu-i binecuvantare pentru a se lupta cu uriasul; Sfantul Dimitrie l-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si i-a zis: "Du-te, frate, si te lupta cu Lie, ca si pe Lie il vei birui si pe Hristos Il vei marturisi!". Precum David odinioara, si Nestor avea sa-l biruiasca pe Lie, spre uimirea tuturor. Atunci imparatul, maniindu-se foarte, a poruncit sa-i taie capul Sfantului Nestor, implinindu-se profetia dascalului sau Dimitrie. Apoi a trimis ostasi in temnita sa-l ucida cu sulitele si pe Marele Mucenic Dimitrie.
 
Vazand ca i-a sosit sfarsitul, Sfantul Dimitrie s-a inchinat si a multumit lui Dumnezeu pentru toate, apoi si-a ridicat mana dreapta si a fost strapuns cu sulitele de ostasi in tot corpul, dandu-si sufletul cu pace in mainile lui Hristos. Slujitorul sau credincios, Lupu, a luat toga sa de purpura, plina de sange si inelul sau de general si tamaduia cu ele pe multi bolnavi. Trupul lui Dimitrie a fost luat si ingropat cu multa cinste de catre crestini.
 
Mai tarziu, dupa ce au incetat prigoanele impotriva Bisericii crestine, un crestin evlavios, pe nume Leontie, a zidit pe locul unde a murit Sfantul Dimitrie, o biserica mare si frumoasa. Cand se sapa la temelia bisericii, s-au gasit sfintele moaste, din care a izvorat mir si - pana in zilele noastre - multi credinciosi, inchinandu-se cu credinta in fata sfintei racle, se  vindeca de multe boli si suferinte.
 
Un om care a aratat ca mai de pret decat pozitia sociala, averile sau functiile pe care le poate dobandi cineva in aceasta viata,  este credinta in Dumnezeu, ravna pentru viata vesnica in comuniune cu Dumnezeu - acesta a fost Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Numele sau indeamna la respect, cinstire si la urmarea exemplului sau extraordinar.

Sa nu uitam ca si noi suntem ostasi ai lui Hristos si fii ai Bisericii Ortodoxe. Deci, sa avem curaj si sa nu dam inapoi in fata ispitelor si necazurilor vietii. Fara ravna si barbatie, fara rugaciune si smerenie, fara iubire crestina si biserica, fara rabdare si ajutorul sfintilor nu ne putem mantui.
 
Sa-l rugam pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie sa ne fie calauza, ajutator, model de jertfa si rugator inaintea lui Dumnezeu pentru mantuirea sufletelor noastre. Amin.