Salvati Biserica Belvedere din Capitala - o capodopera de arhitectura bisericeasca!

Salvati Biserica Belvedere din Capitala - o capodopera de arhitectura bisericeasca!

 

Salvati Biserica "Belvedere" din Capitala - o capodopera de arhitectura bisericeasca!

 

Mare a fost surpriza de a descoperi, sambata 25 noiembrie a.c., in cartierul Crangasi din Capitala, o capodopera de arhitectura bisericeasca in stil neobizantin. Este vorba de biserica "Belvedere" cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si "Sfanta Mucenita Ecaterina", situata pe strada Carvunarilor, nr.2, sectorul 6.

Am ajuns dimineata la Sfanta Liturghie, in zi de hram, cu dorinta de a ma inchina la icoana cu o particica din moastele Sfintei Mucenite Ecaterina, icoana adusa la Bucuresti pentru cateva zile (24-27 noiembrie) de la Catedrala "Sainte Catherine" din Bruxelles, prin grija comunitatii romanilor ortodocsi din capitala Belgiei.

Biserica "Belvedere" impresioneaza prin aspectul ei monumental iar ca structura arhitectonica se aseamana foarte mult cu Catedrala mitropolitana din Timisoara, fiind considerata "sora" mai mica a acesteia. Ambele biserici au fost proiectate de catre reputatul arhitect Ion Traianescu.

Am aflat ca biserica a fost construita intre anii 1936-1940 de Pr. Petru Serpe care, in urma decesului sotiei sale, a intrat in cinul monahal si a primit numele de Pavel Serpe. Ulterior, a devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, fiind inmormantat (l978) sub altarul bisericii, in calitate de ctitor al acestui sfant si admirabil lacas. Prin structura sa arhitectonica si prin frumusetea sa deosebita, biserica "Belvedere" este evaluata ca unicat in Bucuresti.

 

Biserica este la fel de impresionanta si in interior. Am intrat si am facut cateva fotografii, cu gandul de a scrie un articol. O enoriasa in varsta m-a intrebat in soapta: "Sunteti ziarista?" "Da." "Va rog mult sa faceti inca o fotografie. Uitati-va, acolo sus, deasupra Altarului, e Maica Domnului, e fara picioare. Va rugam mult, ajutati-ne! Spuneti-le oamenilor sa sprijine biserica, sa-i redam Maicii Domnului picioarele. Plangem cu totii, vazand-o asa!"

 

Pe bolta, intr-adevar, o portiune lata de cativa metri, ca o banda cenusie in semicerc, "rupe" splendoarea frescei. Am privit cu mai multa atentie in jur. In multe locuri pictura de pe pereti este degradata. Am mai facut cativa pasi si o alta credincioasa mi-a spus cu lacrimi in ochi ca parintele Ilarion Argatu, cand traia, a avut un vis. A visat aceasta biserica si pe Maica Domnului care spunea: "De ce m-ati lasat fara picioare?" M-a tulburat si mai mult disperarea soptita a acestei femei credincioase care, din foarte multa smerenie, m-a rugat sa nu-i dau numele dar mi-a cerut, la randul ei, sa dau de veste ca biserica are nevoie de mare ajutor.

 

Starea generala a bisericii, din nefericire, este extrem de critica si nu mai suporta nici un fel de amanare a reparatiilor capitale. Enoriasii spun ca prin acoperisul spart ploua in interior. Trebuie consolidata structura de rezistenta a bisericii si toate acestea implica cheltuieli foarte mari. Parohia numara doar 470 de familii - majoritatea enoriasilor sunt pensionari - si nu are bani pentru a incepe reparatiile capitale.


Este foarte mare dorinta preotului paroh Liviu Popa si a enoriasilor de a repara complet biserica si de a reinvia activitatea social-cultural-misionara care a existat aici pana in 1948, cand autoritatile comuniste au desfiintat cantina pentru copiii saraci si scoala de catehizare:

"Pe viitor, ne propunem sa reinviem activitatea social-cultural-misionara, "dialogul de credinta" cu copii, tineri si varstnici, pe categorii de varsta. Vrem sa infiintam o cantina pentru saraci, deoarece este imperios necesara in cartier si sa deschidem o gradinita pentru copii, cu program religios, atat in limba romana cat si in limbi straine, cercuri si activitati extrascolare, gradual pe varste si inclinatii personale si competenta. Vrem sa formam din randul tinerilor un cor pe voci pentru serviciile religioase, biserica avand o acustica extraordinara. Abia dupa reparatiile complete ale bisericii putem considera ca am realizat tot ceea ce ne-am propus.", afirma parintele Liviu Popa.

Biserica "Belvedere" este generoasa ca spatiu (520 mp), fiind prevazuta in interior cu demisol, parter, etaj. Demisolul cuprinde capela, patru birouri, bucatarie, arhiva, sala criptelor, sala de mese iar parterul cuprinde naos, pronaos si altar, plus doua spatii laterale (birouri), in stanga si dreapta altarului, pentru confesiunile credinciosilor. Etajul este prevazut cu balcoane pe doua nivele, cafas pe patru nivele, doua birouri si spatiu pentru arhiva. In exterior exista acces separat la cele cinci intrari ale bisericii.

 

Parintele Liviu Popa imi spunea, cu tristete in priviri, la incheierea slujbei:

 

"Va dati seama ca aceasta biserica nu a fost sfintita de 70 de ani? Avem nevoie de ajutor pentru a-i putea reda bisericii "Belvedere" locul cuvenit si pentru a putea fi sfintita. De cateva zile avem un site pe Internet prin care incercam sa transmitem apelul nostru pentru salvarea acestui sfant lacas, oferind totodata informatii despre istoria bisericii si despre activitatea din parohia noastra. Adresa este www.bisericabelvedere.uv.ro"

 

Poate ca nu intamplator Sfanta Mucenita Ecaterina ne-a indrumat pasii la sfarsitul saptamanii trecute, spre biserica "Belvedere". Poate ca Sfanta a vrut sa-i cunoastem pe acesti oameni minunati (enoriasi plini de evlavie, de respect, cu o tinuta demna de monumentalul lacas in care vin sa se inchine) si pe preotul care-i pastoreste cu multa grija si, desigur, sa dam o mana de ajutor, ducand mai departe mesajul lor, dorinta lor de a fi sprijiniti intr-un gest de solidaritate crestina.

 

Cu siguranta, nu in ultimul rand, Sfanta Mucenita Ecaterina ne-a adunat pe toti, in zi de sarbatoare, ca sa ne bucuram si sa-i fim alaturi in biserica aceasta frumoasa, impodobita cu flori multe, cinstindu-i Icoana cu Sfinte Moaste, venita de departe, si ascultand minunatele cuvinte ale preotului despre viata si darurile celei care, la 18 ani, uimea prin frumusetea si inteligenta sa exceptionala.

 

Din cuvantul rostit de preotul paroh Liviu Popa:

 

Biserica Belvedere

 

Cantare de multumire iti aducem tie noi, smeritii, caci cu mare dar ne-ai invrednicit pe noi jertfindu-te pe tine insati pentru dragostea dreptei credinte. Primeste dar, Mucenita, aceasta rugaciune si ne da vindecare neputintelor in tot cursul vietii noastre, pentru ca dimpreuna cu tine sa binecuvantam pe Dumnezeu, cantand Lui: Aliluia! (Acatist - Condacul al 6-lea)

 

Iubiti credinciosi, mare sarbatoare si praznic este astazi si aici, in biserica noastra Belvedere, ce are hramul Sf. Mare Mc. Ecaterina. Asa cum stiti din viata ei, Sf. M. Mc. Ecaterina nu numai ca i-a uimit pe toti cei de atunci ci ii uimeste si pe toti cei care au trait pe acest pamant veacuri si ani in sir.

 

Ati vazut, dreptmaritori crestini, cate suflete a adus sfanta la Mantuitorul Hristos. I-a intors mai intai pe cei 50 de filosofi, apoi pe imparateasa, pe Augusta, sotia imparatului Maximin, sau pe cei 200 de ostasi care au crezut in Hristos.

 

O istorioara sfanta, asa ne spune despre un tanar care aici, in viata aceasta, s-a ostenit cu rugaciunea, cu postul, si cand a trecut la cele vesnice, fiind el bucuros ca a trecut de vamile vazduhului, ajunge la Poarta Raiului si aici bate cu putere si zice: "Deschdeti-mi mie!" iar din partea cealalta, ingerul care era pus acolo sa pazeasca intrarea, intreaba: "Cine este ?" Si acesta ii raspunde care este numele de botez. Si apoi intreaba: "Cu cine  ai venit ?" Iar el uitandu-se inapoi zice: "Am venit singur" Si atunci ingerul ii raspunde: "Noi aici, in Rai, nu primim pe cei care vin singuri, ci pe cei care vin impreuna cu altii" Asa cum sfanta, ati vazut, atatea suflete a adus la credinta in Hristos, tot asa si noi suntem chemati sa ne mantuim, nu singuri, pentru ca aceasta este egoism, ci in comuniune.

 

Sf. M. Mc. Ecaterina este ocrotitoarea tuturor celor invatati. Celor care cauta lumina cunostintei si a cunostintelor! Ea este cea care se roaga pentru studenti, pentru elevi, pentru toti cei care imbratiseaza cuvantul inteptilor si al intelepciunii. Ea este ocrotitoarea profesorilor, a avocatilor, procurorilor, medicilor, pentru ca ea a fost partasa la invataturile acestor intelepti intotdeauna. Ea este ocrotitoarea tuturor mamelor, a celor care voiesc ca copiii lor sa se casatoreasca si sa fie folositori in familia lor.

 

Ea este ocrotitoarea sarmanilor si a saracilor, pentru ca a lasat imparatia, a lasat palatul regal la indemnul imparatului Maximin, viclean de altfel, a lasat tot ceea ce este pamantesc si a imbratisat mucenicia. Imparatul gandindu-se cum ar putea sa fie chinul ei mai aprig a hotarat ca sa ia patru roti de lemn pline cu cutite si sa-i sfartece trupul ei. Dumnezeu nu a rabdat aceasta si a trimis inger din cer, si, spune istoria bisericii si viata ei, ca rotile s-au sfaramat si bucati din ele au sarit catre cei care erau de fata atunci si au murit pe loc.

 

Puterea credintei ei este cea care ne da putere noua celor care ne rugam ei.

 

Cei care i se inchina ei primesc bucurie si putere din partea lui Dumnezeu.

 

Sf. M. Mc. Ecaterina este cea care ocroteste pe toti cei care se roaga ei. Pe cei care vor sa-si indrepte viata lor si viata familiilor lor.

 

Astazi Sf. M. Mc. Ecaterina, prin darul duhului ei, este prezenta cu trupul ei, spre Slava lui Dumnezeu si in biserica noastra. Sfintele sale moaste sunt astazi prezente aici prin mila lui Dumnezeu si asculta rugaciunea fiecarui credincios care isi pleaca genunchii catre ea. Sf. M. Mc. Ecaterina este cea care ne-a daruit noua harul  si bucuria de a o praznui astazi. Ea este prezenta aici cateva zile ca sa asculte rugaciunile noastre. Moastele ei nu se prea afla impartite in lume. Atunci cand ea, prin decapitare, si-a sfarsit frumosul trecut al vietii ei pamantesti, trupul ei a fost dus catre poalele muntelui Sinai, de catre ingeri, acolo unde prorocul Moise a primit tablele legii, pe muntele Sinai. Este cea mai veche Manastire din cate au existat, Sf. M Mc. Eaterina la poalele Muntelui Sinai, unde se gasesc moastele ei - trupul si capul. Atunci cand ea s-a rugat cu lacrimi, noaptea, in camera ei catre Maica Domnului, la o icoana primita de la duhovnicul ei, acolo a primit din partea Mantuitorului si un inel de logodna spunandu-i ca: "Eu sunt Mirele tau cel Ceresc cu care trebuie sa te logodesti pentru totdeauna si pentru vesnicie si sa-mi implinesti curata chemarea unui mire pamantesc. Inelul acesta de logodna i-a ramas in deget si exista si astazi. Toti cei care au bucuria sa se inchine la moastele ei din Manastirea Sf. M. Mc. Ecaterina de la poalele Muntelui Sinai, primesc un inel simbolic pentru cei care inteleg ca si-au fagaduit, ca si-au inchinat viata lui Hristos si au pastrat legamantul intre ei si Dumnezeu.

 

As dori sa spun o istorioara care are un mare si viu inteles:

 

Erau doi barbati dintr-un neam inalt si ales, doi invatati cu multa intelepciune si pricepere in ale pamantului si ale pregatirii pamantesti. Doi oameni in haine scumpe s-au indreptat spre o biserica, acolo unde au aflat ei ca ar exista o icoana facatoare de minuni. S-au indreptat spre icoana si au spus: "Uite aceasta icoana - mi-a spus cineva - ca este facatoare de minuni si as vrea sa vad si eu daca face vreo minune in viata mea. Celalalt spune: Acelasi lucru imi doresc si eu, vreau sa vad daca minunile se vor intampla in viata mea. Unul dintre ei spune: "Eu un vad nimic deosebit la aceasta icoana. Este ca oricare alta icoana. Celalalt spune: Nu este o icoana deosebita, are aceleasi culori si are aceleasi insemne ca si alta icoana si nu stiu cu ce ar putea sa fie deosebita intre alte icoane. In spatele lor un copil de 10 ani, care ascultase dialogul lor, ii trage de haine si le spune: Sa stiti dvs. ca aceasta icoana mie mi-a schimbat viata si mi-a salvat viata. Am ramas de un timp fara mama si fara tata, iar cea care se gaseste aici, de fata, este mama mea si m-am rugat ei zilnic si ea mi-a spus ca este mama mea pentru totdeauna. Aceasta icoana mi-a aratat ca viata este Dumnezeu si ca trebuie sa ma inchin ei si orice problema as avea sa vin sa ma inchin ei si ea imi va asculta orice dorinta care doresc sa mi-o implinesc. Iar voi sa stiti ca puteti sa fiti ca si parintii mei, sa stiti ca aceasta icoana nu este facatoare de minuni pentru voi. Orice icoana la care te rogi cu putere si cu credinta este facatoare de minuni. Iar voi niciodata nu puteti s-o priviti in ochi si nu puteti intelege ce este in ochii mamei acesteia, care este mama Fiului lui Dumnezeu, a Dumnezeului nostru. Daca veti ingenunchea in fata ei o sa vedeti ca ea va priveste altfel. Daca va veti ruga cu credinta o sa vedeti ca veti primi de la Fiulu ei cel iubit daruri pe care nu le-ati primit niciodata.

Spun aceste lucruri pt. ca astazi avem aici in biserica noastra o icoana cu moastele Sf. M. Mc. Ecaterina adusa de la Catedrala "Sainte Catherine" din Bruxelles. In traditia bisericii crestine se spune ca moastele tuturor sfintilor se vor uni la un moment dat, cand doreste Dumnezeu, la Judecata de Apoi, se unesc toate moastele sfintilor si duc acolo pentru totdeauna rugaciunile, dorintele, plansul, si bucuria tuturor credinciosilor.

 

Faca Bunul Dumnezeu ca si rugaciunile noastre de astazi sa fie ascultate de Sf. M. Mc. Ecaterina, sa fie duse in fata lui Dumnezeu pt. bucuria noastra  pamanteasca, pentru Slava lui Dumnezeu si a ei. Amin.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati