Intampinarea Domnului

Intampinarea Domnului

 

Intampinarea Domnului este sarbatorita de Biserica Ortodoxa pe 2 februarie. Sarbatoarea Intampinarii Domnului Iisus Hristos este una dintre praznicele imparatesti, adica dintre acele sarbatori mari, in numar de douasprezece, dedicate Mantuitorului, Maicii Domnului si Sfintei Cruci.
 
Prin cuvintele Evangheliei Sfantului Luca vedem cum, la 40 de zile dupa Nasterea Fiului lui Dumnezeu, Pruncul Iisus este adus de catre Sfanta Fecioara Maria si Dreptul Iosif la templul din Ierusalim si daruit lui Dumnezeu, implinindu-se astfel doua porunci ale Legii lui Moise: slujba curatirii unei femei la 40 de zile de la nastere si ceremonia inchinarii primului nascut de parte barbateasca lui Dumnezeu, in semn de aducere aminte de eliberarea din robia Egiptului.
 
In vechime, orice familie trebuia sa ofere un dar lui Dumnezeu pentru darul primit de la El - copilul era considerat si perceput ca un dar, o binecuvantare de la Dumnezeu.
 
Si noi, cei de astazi, procedam la fel cu pruncii nostri atunci cand ii ducem la biserica, pentru a fi imbisericiti. Biserica Ortodoxa a pastrat in cultul ei o ceremonie asemanatoare: la 40 de zile dupa nastere, mama crestina isi duce pruncul la biserica. Preotul iese in pridvorul sfantului lacas si, dupa binecuvantare, citeste rugaciunile de curatire. Apoi, ia pruncul in brate, intra in biserica si-l inchina la sfintele icoane. Daca este baiat, il duce in altar, iar daca este fata, numai in fata usilor imparatesti. Care este valoarea acestei ceremonii? Din clipa in care pruncul este dus la sfanta biserica, este inchinat lui Dumnezeu, urmand sa primeasca Taina Botezului in numele Sfintei Treimi. In unele biserici ortodoxe aceasta ceremonie de imbisericire a pruncului se savarseste odata cu Taina Sfantului Botez.
 
Pruncul Iisus, nascut la 25 Decembrie, a fost taiat imprejur la opt zile, la 1 Ianuarie, iar acum, la 40 de zile de la nastere, la 2 Februarie, este infatisat Domnului la templu. In smerenia Sa, Mantuitorul S-a supus si acestei randuieli, ”ca sa ne faca pe toti liberi fata de Legea veche, aducand in schimb Legea cea noua, puterea de mantuire a credintei in El, puterea de mantuire a tuturor popoarelor lumii”.
 
Acest praznic se numeste Intampinarea Domnului, intrucat Pruncul a fost intampinat la templu de Sfantul si Dreptul Simeon, caruia i se proorocise ca “nu va vedea moartea pana ce nu-L va vedea pe Hristos”, Mesia cel Intrupat si de catre Proorocita Ana.