Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Nicolae

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Nicolae

 

Sfantul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai indragiti si respectati sfinti crestini. Ziua pomenirii sale - 6 decembrie, aflata la mai putin de trei saptamani inaintea Craciunului, este o sarbatoare mult iubita de catre intreaga crestinatate, ea prefigurand bucuria si obiceiurile specifice Craciunului.
 
Sf. Nicolae era originar din provincia Lichiei din Asia Mica (Turcia), el vazand lumina zilei in cetatea Patara. Parintii sai - Teofan si Nona - erau oameni de rang inalt si foarte bogati, dar cu credinta in Dumnezeu; ei au daruit si fiului lor o educatie crestina, in spiritul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos.
 
Din copilarie incepand, Sfantul Nicolae a dat semne de comportament spiritual exceptional, el fiind sfintit cu darul Sfantului Duh inca din pantecele mamei sale; a inceput a vietui inca de la nastere cinstind pe Dumnezeu cu buna cucernicie, facand minuni din frageda copilarie si deprinzandu-se inca  de atunci cu postul. Astfel, dupa nasterea sa, fiind in baie, Sfantul Nicolae a stat trei ore pe picioarele sale, nesprijinindu-l nimeni, dand prin aceasta stare cinste Sfintei Treimi, Careia, mai pe urma avea sa-I devina mare slujitor. De asemenea, prunc fiind, sugea lapte numai din sanul drept al maicii sale iar miercurea si vinerea ajuna pana seara, cand numai dupa savarsirea  obisnuitelor rugaciuni crestinesti accepta sa se hraneasca la sanul mamei sale.
 
In timpul tineretii s-a remarcat prin purtare aleasa, post, discernamant si viata duhovniceasca intensa. A studiat la cele mai bune scoli, unde s-a remarcat prin inteligenta sa, iar in bisericile in care intra uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. Avea sa ajunga preot,slujind cu multa daruire Biserica, staruind in rugaciune si in post cu multa ravna.
 
Dupa ce parintii sai au parasit aceasta viata, Nicolae a impartit colosala avere mostenita saracilor, nepastrand pentru sine absolut nimic, uimind prin acest gest al sau pe multi oameni. Dupa moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei, Sfantul Nicolae a fost ales in fruntea acestei eparhii, in urma unei minuni. 
 
Traditia spune ca Dumnezeu s-a aratat in vis unui episcop batran, pe care l-a indemnat sa puna arhiepiscop pe primul barbat care va intra a doua zi in biserica. Şi acesta a fost Sfantul Nicolae, pe care nimeni nu-l stia deoarece el traia in Mira asemenea saracilor, cercetand in fiecare zi biserica. El a refuzat la inceput aceasta functie, insa Mantuitorul i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia si indemnandu-l sa primeasca noua demnitate.
 
Ca arhiepiscop, Sfantul Nicolae a avut o activitate deosebita. A fost un adevarat pastor sufletesc, invatand, indrumand, fiind exemplu adevarat pentru toti crestinii incredintati lui. Un adevarat om al lui Dumnezeu. A ajutat pe saraci, i-a primit pe cei pacatosi, a aparat credinta de erezii si de persecutorii pagani, el insusi fiind chinuit de soldatii imparatilor Diocletian si Maximian, care au incercat sa distruga crestinismul si sa reintroduca religiile pagane.
 
In jurul anului 305 a fost intemnitat, dar atunci cand pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Constantin cel Mare (305-335), a fost eliberat.
 
Sfantul Ierarh Nicolae a fost un aprig aparator al dreptei credinte, participand alaturi de cei 318 episcopi din intreaga lume la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, Sinod convocat de insusi Imparatul Constantin cel Mare, pentru a fi combatuta erezia ariana - invatatura care contesta divinitatea Mantuitorului Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu.
 
Sfantul Nicolae a fost unul dintre foarte putinii care au luat cuvantul la acest Sinod, condamnand erezia lui Arie si sustinand cinstirea Maicii Domnului in Biserica (adica, a-L recunoaste pe Mantuitorul Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu intrupat presupune, implicit, a o recunoaste pe Maica Domnului ca Nascatoare de Dumnezeu). Din ravna arzatoare pentru adevarul dogmelor credintei si din suparare pentru atitudinea lipsita de credinta a ereticului Arie, Sf. Nicolae l-a palmuit pe acesta in mijlocul acelei mari adunari. Pentru aceasta el a fost scos din Sinod si din scaunul sau episcopal pentru o vreme, pana cand Însusi Iisus Hristos si Maica Domnului S-au aratat mai multor ierarhi, descoperindu-le ca din porunca de sus a fost lovirea aceea. 
 
Milostiv, credincios si iubitor de dreptate, Sfantul Nicolae a umblat prin mijlocul poporului ca un inger al lui Dumnezeu. El a fost socotit sfant de popor chiar din timpul vietii lui pamantesti caci oamenii chemau cu credinta numele lui intru necazuri si se mantuiau. El venea si in vis si aievea inaintea celor care il chemau in ajutor, si ii ajuta usor si grabnic, fie ca aceia se aflau aproape sau foarte departe.
 
Au ramas in traditia crestina consemnate mai multe dintre faptele sale minunate.
 
Astfel, in timpul calatoriei sale spre Tara Sfanta, o furtuna puternica ameninta sa scufunde corabia pe care se afla si Sfantul Nicolae. Cei de pe corabie s-au temut foarte mult de moarte napraznica si l-au rugat pe Sfantul Nicolae sa le ajute si sa-i izbaveasca de aceasta nenorocire, zicandu-i: “Sfinte a lui Dumnezeu, de nu ne vei ajuta cu rugaciunile tale catre Dumnezeu, indata ne vom scufunda in adancul marii si vom muri!”. Sfantul Nicolae i-a indemnat pe toti sa se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit. Tot atunci, Sfantul Nicolae a inviat cu rugaciunea un tanar corabier care cazuse de pe catarg si se inecase.
 
Ajungand apoi in Alexandria, Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati.
 
Sfantul Ierarh Nicolae a salvat Mira Lichiei de foamete, aratandu-se in vis unui negustor italian pe care l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul in cetatea Mirei. Mai este o minune legata de imparatul Constantin si trei tineri voievozi care au fost acuzati pe nedrept de complot impotriva imparatului. Erau inchisi si urmau sa fie decapitati. Dar seara, Sfantul Nicolae i-a aparut in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati. Înspaimantat de aceasta viziune, imparatul i-a eliberat.  
 
Sfantul Nicolae a fost si este un mare ajutator si ocrotitor al tinerilor, indeosebi al tinerelor fete. Viata sa ne descopera chipul minunat in care sfantul a sarit in sprijinul unui tata necajit, pe care saracia l-a impins la hotararea necugetata de a-si obliga fiicele sa practice prostitutia. Afland despre aceasta, Sfantul Nicolae a aruncat in casa omului, noaptea, in taina, cate o punga de galbeni pentru fiecare din cele trei fiice ale sale. Cand a gasit banii, bietul tata nu mai stia cum sa-I multumeasca lui Dumnezeu. Sfantul Nicolae a lasat in casa omului banii prin care au scapat de lipsuri, tatal reusind sa-si casatoreasca fiicele si sa le aseze la casele lor cu cinste si crestineste.
 
Datorita minunilor pe care le-a facut, Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate, al celor acuzati pe nedrept.
 
Sfantul Nicolae a ramas in constiinta posteritatii ca un model de bunatate si generozitate. În cinstea numelui sau, oamenii fac daruri celor dragi si mai ales celor mici, caci Sfantul Nicolae a fost foarte apropiat de copii.
 
Sfantul Nicolae prevesteste pe Mos Craciun. Mos Craciun este simbolul bunatatii Tatalui Ceresc care «atat de mult a iubit lumea, incat pe unicul Sau Fiu L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica». Toate darurile de Craciun si toate darurile Sfantului Nicolae trimit spre darnicia lui Dumnezeu Tatal Cel preamilostiv,  Care a aratat in Fiul Sau, Iisus Hristos, devenit om din iubire pentru oameni, ca Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina, sa se impartaseasca de fericirea, pacea si bucuria Preasfintei Treimi.
 
Aceasta bunatate a lui Dumnezeu este receptata in primul rand de copii, pentru ca toti copiii apreciaza mai intai o persoana nu dupa rangul ei, nu dupa stiinta ei, nu dupa abilitatile tehnice sau intelectuale, ci dupa bunatatea inimii.
 
Dupa o viata inchinata cu totul slujirii lui Dumnezeu si oamenilor, Sfantul Nicolae s-a mutat la Domnul, fiind mult regretat de catre cei care il cunoscusera si il pretuisera ca un adevarat parinte duhovnicesc.
 
Prin tot ceea ce a implinit in viata sa cu cuvantul si cu fapta, Sf. Nicolae s-a aratat "indreptator al credintei”, "pilda a blandetilor”, "invatator al infranarii, cas­ti­gand "cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate”, do­ban­dind sfintenia vietii.
 
Pilda Sfantului Ierarh Nicolae se cuvine sa fie urmata si de catre noi, crestinii de astazi. Sa-i urmam in credinta, in nadejde, dar mai ales in dragoste. Amin.