Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului, praznic sarbatorit, an de an, la 1 octombrie, se savarseste in amintirea unei minuni petrecute in Biserica Vlaherne a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, in Constantinopol, in timpul imparatului Leon Inteleptul (886-911), biserica in care se pastreaza pana in zilele noastre vesmantul, acoperamantul si o parte din braul Sfintei Fecioare. 

 
Intr-o noapte de sambata spre duminica, in intaia zi a lunii octombrie, in timpul slujbei de priveghere, pe la ora patru dimineata, Sfantul Andrei si ucenicul sau, Epifanie, in timp ce se rugau, au vazut-o pe Sfanta Fecioara plina de slava stand in vazduh si rugandu-se, stralucind cu lumina si acoperind pe popor cu cinstitul sau omofor. Era insotita de Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Ioan Evanghelistul si de alti sfinti si ingeri, care stateau in haine albe, cu cucernicie, imprejurul ei. 
 
Maica Domnului a ramas multa vreme la rugaciune, cu fata scaldata in lacrimi. Şi-a scos acoperamantul stralucitor cu care era infasurata si, tinandu-l deasupra capului, l-a intins deasupra tuturor celor prezenti in biserica.
 
S-a auzit atunci glasuirea rugaciunii ei catre Fiul sau, Iisus Hristos, Dumnezeul nostru:  "Imparate ceresc, primeste pe omul cel ce Te slaveste pe Tine si cheama in tot locul preasfant numele Tau. 
 
Si acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc il sfinteste si preamareste pe cei ce Te preamaresc pe Tine si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeste-le toate rugaciunile si fagaduintele si-i izbaveste din toate nevoile si rautatile". Amin.
 
Din cuprinsul acatistului  Acoperamantului Maicii Domnului stim ca Domnul, Cel ce stapaneste toate cele de sus si cele de jos, vazandu-o pe ea, Maica Sa, stand in biserica si cu umilinta rugandu-se Lui, a zis: 
"Cere, o, Maica Mea, ca nu Ma voi intoarce de la tine, ci voi indeplini cererile tale si voi milui pe toti care se roaga tie”. 
 
Numai Sf. Andrei si ucenicul sau, Epifanie au putut vedea minunata aratare a Maicii Domnului si a acoperamantului ei, care stralucea ca slava lui Dumnezeu, dar si cei prezenti au simtit harul Sfantului Acoperamant.
 
Aceasta ocrotire nevazuta a Maicii Domnului mijlocind la Fiul ei pentru intreaga lume, ocrotire pe care Sfantul Andrei si ucenicul sau Epifanie au putut-o contempla sub forma unui val care ii acoperea pe credinciosi, constituie ideea centrala a sarbatorii de la 1 octombrie:   "Fecioara astazi inainte stand in Biserica, si cu cetele sfintilor, nevazut se roaga lui Dumnezeu. Ingerii cu ierarhii se inchina si apostolii cu proorocii dantuiesc; ca pentru noi roaga Nascatoarea de Dumnezeu, pe Dumnezeu cel mai inainte de veci.” (Condacul Acoperamantului Maicii Domnului)
 
Acoperamantul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toti crestinii Bisericii care alearga cu credinta pentru a fi izbaviti de ispite, de incercari, de suferinte.
 
In aceasta zi de sarbatoare si in toate zilele sa o marim si sa o cinstim pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii, rugandu-ne ei: “Prea Curata Stapana, pururea Fecioara, in vremea necazului nostru acopera-ne pe noi cu acoperamantul aripilor tale, iar in vremea neputintelor si a batranetilor noastre, fii mijlocitoare noua, catre Fiul tau si Dumnezeul nostru. 
 
Sa nu biruie rautatile lumii anii vietii noastre, iar sfarsitul sa nu ne gaseasca cumva in afara Acoperamantului tau cel sfintit”.  
 
Amin.